Vandaag  presenteert de provincie Antwerpen samen met het OCMW van Herentals de film 'Vergeet mij niet' in het Cultuurcentrum Schaliken. Meer dan 250 personen zijn ingeschreven om morgen dementie te bekijken door het oog van de documentairemaker 'David Sieveking'. Het gaat om familieleden die personen met dementie verzorgen, professionele zorgverleners, leerlingen uit zorgopleidingen en andere geïnteresseerden.

De inleiding bij de documentaire ligt in handen van Marianne Neefs, referentiepersoon dementie van het Woonzorgcentrum Sint–Anna (Herentals). Aansluitend is er ook een fototentoonstelling te bezichtigen over dementie.

"De provincie presenteert drie keer per jaar een film over dementie, steeds in een andere regio. Er is telkens een specialist rond het thema dementie die het geheel ter plaatse inleidt. Met de vertoningen willen we dementie bespreekbaar maken en het taboe doorbreken. Bij de vorige edities gingen de toeschouwers na de vertoning spontaan ervaringen uitwisselen.

Ook de vele inschrijvingen bevestigen dat hier nood aan is en dat dit een zinvol initiatief is. Jongdementie is een speerpunt in ons provinciaal welzijnsbeleid. Daarom hebben we een expertengroep opgericht waarmee we kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Binnen de schoot van deze groep, die nog maar een goed jaar actief is, zijn al enkele waardevolle samenwerkingen en initiatieven gegroeid." legt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid uit.

De film 'Vergeet mij niet'

In de film 'Vergeet me niet' beslist de Duitse documentairemaker David Sieveking naar huis terug te keren wanneer er dementie bij zijn moeder is vastgesteld. Samen met zijn vader neemt hij de zorg op zich. Ze praten met haar en proberen haar fysieke en mentale apathie te doorbreken. Ondertussen duikt de zoon in de moeder haar verleden.

Hij reist naar haar geboortestad, naar de plaats waar zijn ouders elkaar ontmoetten en naar Zwitserland, waar zijn ouders voor zijn geboorte woonden en in de linkse protestbeweging betrokken geraakten. 'Vergeet me niet' is een respectvol portret van een familie die zorgzaam omgaat met een moeder met dementie. Meer info over de film: http://www.daltondistribution.be/detail.php?filmid=55

Fototentoonstelling

Er is ook een fototentoonstelling over dementie te bezichtigen. Deze fotoreeks is het werk van de lesgever en de leden van de lesgroep fotografie voor gevorderden van het dienstencentrum 't Convent. Zij fotograferen in de drie Herentalse woonzorgcentra bewoners met dementie om zo een ontroerend mooie tentoonstelling te realiseren die de "mens " centraal zet. De fototentoonstelling was reeds te bekijken in de drie Herentalse woonzorgcentra, in het lokaal dienstencentrum 't Convent en kan ook aangevraagd worden door verenigingen die een informatieve avond rond de dementieproblematiek willen organiseren.

Nog inschrijven?
Wie nog zin heeft om morgen te komen, kan dat nog steeds. Inkom bedraagt 7 euro.
Meer info: www.provincieantwerpen.be , trefwoord dementie.

3 februari, 13.15 uur - CC Schaliken, Grote markt 35, 2200 Herentals